Schimmelnagels

Heb jij last van schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd? Het is een veelvoorkomend nagelprobleem dat er onaantrekkelijk uit kan zien en soms pijnlijk kan zijn. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over schimmelnagels, waaronder de oorzaken, symptomen en behandelingen. We bieden ook handige tips en advies over hoe jij schimmelnagels kunt voorkomen en hoe je jouw nagels gezond en sterk kunt houden. Of je nu last hebt van schimmelnagels of gewoon geïnteresseerd bent in het onderwerp, deze pagina is de perfecte plek om meer te weten te komen over dit veelvoorkomende nagelprobleem.

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is wanneer een schimmel zich in de nagel vestigt. De nagel wordt vervolgens dikker en kan een gele kleur krijgen. Schimmelnagels komen regelmatig in Nederland voor. De schimmel zet vaker op de teennagels dan op de vinger nagels. Vaak wordt de kleur van de nagel geel maar deze kan ook bruinig of groen worden. De nagel wordt dikker en is vaak brokkelig.

Kalknagels zijn verdikte en verkleurde nagels. Ongeveer 66 procent van de Nederlanders heeft af en toe last van een kalknagel. Kalknagels komen vaker voor bij teennagel dan bij vingernagels. De kleur van de kalknagel is vaak witgeel en in sommige gevallen zelfs groen of bruin. De kalknagels zijn vaak brokkelig en kunnen afbreken. Ze zien er niet mooi uit en het knippen met een schaar is last. Maar hoe kom je eigenlijk aan een kalknagel?

Schimmelnagels zijn besmettelijk

Schimmelnagels zijn dus extreem besmettelijk. De schimmel op je ene teennagel kan gemakkelijk over gaan naar de andere schimmelnagel. Het is daarom altijd belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Doordat je tenen dicht op elkaar zitten is de kans op kruisbesmetting heel hoog. Behandeld je dit niet op tijd dan kan de schimmel overspringen naar je andere teennagels.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

De meest voorkomende vorm van schimmelnagels die de meeste mensen kennen wordt dus opgelopen door een schimmelinfectie. De huidschimmel tast als het ware ja nagel aan. Schimmels kunnen langere tijd op een oppervlakte overleven. Dit kan dus zijn wanneer je gaat zwemmen. Als je met je blote voeten in het zwembad loopt dan heb je kans dat er een schimmel van iemand anders zit die zich op jouw huid gaat nestelen. Dit wil nog niet meteen slecht zijn maar wanneer je weerstand ook wat lager is dan bestaat er de kans dat de schimmel gaat groeien. Je huid wordt dan ook schilferig en kan rood worden. Tussen je tenen kunnen witte plekjes ontstaan. Dit is de voetschimmel. Wanneer de voetschimmel overslaat op je nagels dan ontstaan er schimmelnagels.

Hoe kom je van je schimmelnagel af?

Schimmelangels gaan nooit vanzelf weg. Daarom is het belangrijk om schimmelnagels zo snel mogelijk te behandelen. Dit kan op veel manieren worden gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld azijn of thea three olie gebruiken. Een van de betere producten is ProtectAir. Deze producten kunnen de behandelingstijd van schimmelinfecties verkorten, herinfectie voorkomen en nagelherstel bevorderen. Het gebruik van ProtectAir-producten kan schimmelnagel behandelen en tegelijkertijd je schoenen beschermen tegen schimmelinfecties.

Schimmelnagel of kalknagel?

Kalknagels zijn niet altijd schimmelnagels. Ze kunnen ook deel uitmaken van andere huidziekten. Voorbeelden zijn psoriasis of lichen planus. Kalknagels is eigenlijk de verzamelnaam voor dezelfde symptomen, namelijk verkleuring en verdikking. Schimmelinfecties zijn de belangrijkste oorzaak van kalknagels. In dit geval zijn meestal meerdere teennagels en handen tegelijkertijd geïnfecteerd. Bij huidaandoeningen zoals psoriasis vormen er putjes in de nagels. De nagels kunnen ook los komen te zitten waardoor zuurstof kan binnendringen onder de nagelen de nagel grijs en wit wordt. Bij Lichen Planus zitten de nagels vol met richels en groeven. Ook kan de nagel dun worden.

Kalknagels hoeven niet altijd een schimmelnagel te zijn. Ze kunnen ook onderdeel zijn van andere huidziektes. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis of lichen planus. Kalknagels zijn als het ware een verzamelnaam voor hetzelfde symptoom namelijk de verkleuring en verdikking. Schimmelinfecties zijn uiteraard de belangrijkste oorzaak van een kalknagel. In dit geval zijn meestal meerdere teennagels geïnfecteerd zowel als handen. Wanneer het een huidziekte is zoals psoriasis dan ontstaan er putjes in de nagel. De Nagel kan ook los komen te zitten waardoor er zuurstof onder komt en de nagel grijs/wit verkleurt. Bij Lichen Planus zijn de nagels dun en komen er richels en groeven in.
Meer over kalknagels

Meer informatie nodig?
neem contact met ons op!

Neem contact op